Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Πέμπτη 18 Αυγούστου 2011

Καρτέλες οικολογικής ευαισθητοποίησης στο νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή :Καρτέλες- κανόνες σωστής συμπεριφοράς προς το περιβάλλον για τα παιδιά του νηπιαγωγείου  .

Σέβομαι και αγαπώ το περιβάλλον 


Τα παιδιά μαθαίνουν  στο νηπιαγωγείο να σέβονται και να αγαπούν το περιβάλλον μέσα από ποικίλες δραστηριότητες . 
Μαθαίνουν πως το χαρτί είναι πολύτιμο και ότι δεν το ξοδεύουμε ασυλλόγιστα . Πολλές φορές τα νήπια ζωγραφίζουν κάτι και στη συνέχεια κάτι άλλο κι αυτό μπορεί να συνεχιστεί για πολλή ώρα , γιατί δεν ξέρουν πόσο σημαντικό είναι το χαρτί που χρησιμοποιούν στην καθημερινή ζωή του νηπιαγωγείου . Δε γνωρίζουν ότι ένα μεγάλο δέντρο παράγει 8000 σελίδες , ούτε μπορούν να το καταλάβουν !


Αν τους διαβάσουμε το βιβλίο της Χρυσάνθης Τσιαμπαλή Κελεπούρη , Ο Βασίλης και οι θυμωμένες ζωγραφιές , τα νήπια καταλαβαίνουν ότι όλα αυτά τα μισογραμμένα χαρτάκια που πετάμε στα σκουπίδια είναι πολύ σημαντικά κι αρχίζουν να χρησιμοποιούν με περισσότερη φειδώ το χαρτί !


Επίσης ,μαθαίνουν ότι το χαρτί , το πλαστικό(πλαστικά μπουκαλάκια ) , το αλουμίνιο και το γυαλί ανακυκλώνονται κι έτσι τα τοποθετούν σε διαφορετικό καλαθάκι , το οποίο αδειάζουν στο μπλε κάδο της ανακύκλωσης !


Μαθαίνουν να διατηρούν καθαρό το περιβάλλον και να μην πετούν σκουπίδια κάτω .


Μαθαίνουν πόσο σημαντικό είναι το νερό για τη ζωή μας και κλείνουν τη βρύση , όταν τελειώσουν το πλύσιμο των χεριών τους . Αυτή η καρτελίτσα μπορεί να μπει πάνω από τις βρυσούλες , για να μην το ξεχνούν τα παιδιά . 


Μαθαίνουν ακόμη , να φυτεύουν και να φροντίζουν τα φυτά τους . Αν είναι δυνατό , μπορεί να συμμετάσχουν και στην αναδάσωση κάποιας κοντινής περιοχής .


Μαθαίνουν να αγαπούν και να φροντίζουν τα ζώα ! Αν κάποιο ζώο επισκεφτεί το νηπιαγωγείο , δεν το ταλαιπωρούν , τραβώντας του την ουρά . Του δίνουν τροφή και το αφήνουν στο φυσικό του περιβάλλον . Επίσης , μπορούν να συμμετέχουν στην υιοθεσία ενός ζώου και γενικά να γίνουν περισσότερο ζωόφιλα !


Τέλος , τα νήπια μαθαίνουν για τη σημασία των εναλλακτικών πηγών ενέργειας , για τη σημασία της αιολικής και της ηλιακής ενέργειας , καθώς και την υδροηλεκτρική ενέργεια . 


Δεν υπάρχει λόγος να έχουμε αναμμένα τα φώτα της τάξης , όταν η μέρα είναι ηλιόλουστη . Ας κλείσουμε τους διακόπτες κι ας φροντίσουμε το περιβάλλον όσο καλύτερα μπορούμε !


Η σωστή οικολογική συμπεριφορά οικοδομείται τα πρώτα χρόνια της ζωής κάθε ανθρώπου !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου