Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 13 Αυγούστου 2011

Λίστες αναφοράς για το σταφύλι και τα προϊόντα του

Ζήση Ανθή : Πίνακες αναφοράς με το σταφύλι , τον τρύγο , το οινοποιείο , τα προϊόντα που παράγονται από το σταφύλι , τη σταφίδα , το μούστο  για το νηπιαγωγείο .

Το σταφύλι , ο τρύγος και το οινοποιείο σε λίστες αναφοράς για το νηπιαγωγείο


Το σταφύλι , καρπός του αμπελιού έχει μεγάλη διατροφική αξία , καθώς είναι πλούσιο σε βιταμίνες A, B και  C , καθώς επίσης και κάλιο .


Το σταφύλι καλλιεργείται από τους αμπελουργούς σε αμπέλια . Μπορούμε επίσης να το δούμε και σε κληματαριές , χαρίζοντας πέρα από τα γλυκόρωγα σταφύλια και μια παχιά σκιά στους ανθρώπους .


Το σταφύλι τρώγεται ωμό , αλλά και σε τάρτες και κομπόστες με πολλά άλλα φρούτα . Επίσης πίνεται και ο χυμός του . 
Με ειδική επεξεργασία , κι αφού τρυγήσουν τα ώριμα σταφύλια και τα βάλουν σε βαρέλια , τα πατάνε με γυμνά πόδια και στη συνέχεια , αφού περάσει αρκετός καιρός , τα πηγαίνουν στα καζάνια ή στα οινοποιεία , για να γίνει το τσίπουρο ή το κρασί .


Το σταφύλι μας δίνει τη σταφίδα , το κρασί , το ξίδι ,το μούστο  το τσίπουρο, το ούζο , την τσικουδιά ή ρακή , τη γράπα και με τα κληματόφυλλα ή αμπελόφυλλα γίνονται και τα ντολμαδάκια .
Το τσίπουρο διαφέρει από την τσικουδιά ή ρακή της Κρήτης , όπως και από τη γράπα ,καθώς για την απόσταξή του χρειάζεται η προσθήκη γλυκάνισου .
Λίστα αναφοράς : Τι μας δίνει το αμπέλι ; Τι μας δίνει το σταφύλι ;


Λίστα αναφοράς : Ποια ποτά παράγονται από το σταφύλι ;



Ο μούστος είναι ο χυμός που παράγεται από τις ρώγες των σταφυλιών και παίρνει το χρώμα του από τη φλούδα τους .Από αυτό γίνονται τα μουστοκούλουρα , η μουσταλευριά και το πετιμέζι .


Από το μούστο με κατάλληλη ζύμωση παράγεται στα οινοποιεία το κρασί . Το χρώμα του οφείλεται στις διαφορετικές ποικιλίες σταφυλιών .


Οι σταφίδες είναι αποξηραμένα σταφύλια . Γνωστότερες είναι η σουλτανίνα και η κορινθιακή σταφίδα . Τρώγεται ωμή , αλλά και σε γλυκά , όπως κέικ, μπισκότα , παγωτά . Χρησιμοποιείται επίσης και στη μαγειρική .


Με τους πίνακες αναφοράς τα νήπια μπορούν να μάθουν καινούριες λέξεις , όπως οινολόγος , οινοπαραγωγός , οινοποιείο... 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου