Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 3 Αυγούστου 2011

Ο αέρας στη ζωή μας - λίστες αναφοράς για το νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή :Λίστες αναφοράς για τη χρησιμότητα ή μη του αέρα  και οι αντιλήψεις και απορίες  των παιδιών του νηπιαγωγείου  . Οι φυσικές επιστήμες στο νηπιαγωγείο .

Λίστες αναφοράς για τον αέρα 


Όταν ο αέρας φυσά , το νιώθουμε , τον ακούμε , , αλλά εμείς που είμαστε μικρά παιδάκια του νηπιαγωγείου  αναρωτιόμαστε : "γιατί δεν μπορούμε να τον πιάσουμε ;"
Ο αέρας λένε υπάρχει παντού ! Μα , που είναι στ' αλήθεια ; Γιατί εμείς νιώθουμε το αεράκι μόνο που φυσά  ; Γιατί εμείς τον αντιλαμβανόμαστε όταν ανεμίζουν τα μαλλιά μας ή όταν κουνιέται η κουρτίνα στο δωμάτιο μας ή ακόμη κι όταν κουνιούνται τα φύλλα των δέντρων ή τα απλωμένα ρούχα ... 
Πώς είναι δυνατό να υπάρχει παντού ; Ας ψάξουμε στην αυλή του σχολείου ...ίσως να έχει κρυφτεί κάπου ! Ας τρέξουμε με τα χέρια ανοιχτά , ίσως τον αγγίξουμε! Νιώθουμε την αντίστασή του .
Αν κλείσουμε το στόμα μας και τη μυτούλα μας δε μπορούμε να αναπνεύσουμε ! Ο αέρας είναι απαραίτητος στη ζωή μας .


Κι όταν πηγαίνουμε στη θάλασσα είναι απαραίτητος . Δε μπορούμε να αντέξουμε πολύ ώρα κάτω από το νερό , γι' αυτό και οι δύτες έχουν στην πλάτη τους μια φιάλη οξυγόνου . 


Μα και οι πυροσβέστες δεν αντέχουν από τις αναθυμιάσεις και χρειάζονται οξυγόνο . 


Χωρίς τον αέρα , δε θα μπορούσαμε να φουσκώσουμε μπαλόνια , ούτε θα κινούνταν το φουρφούρι  μας , ούτε θα μπορούσαμε να κάνουμε κούνια και να ανέβουμε ψηλά . Χάρη στον αέρα μπορούμε να κάνουμε windsurfing και να παίξουμε κάποιο πνευστό μουσικό όργανο ( αερόφωνο ).


Μπορούμε να αναπνεύσουμε , να εισπνεύσουμε , να φυσήξουμε , να σφυρίξουμε .Χάρη στον αέρα η σημαία μας κυματίζει, τα ρούχα στεγνώνουν γρηγορότερα , η γύρη των λουλουδιών μεταφέρεται , ο χαρταετός ανεβαίνει ψηλά .


Χωρίς αέρα , τα αερόστατα δε θα ανέβαιναν ψηλά , τα αεροπλάνα , τα ελικόπτερα , τα πουλιά ,τα έντομα δε θα μπορούσαν να πετάξουν .Χωρίς τη δύναμη του αέρα δε θα κινούνταν οι ανεμόμυλοι ούτε οι ανεμογεννήτριες θα μας χάριζαν την αιολική ενέργεια . Τα ιστιοφόρα θα ήταν αγκυροβολημένα στα λιμάνια και θα παρακαλούσαν το θεό του ανέμου , τον Αίολο, να ανοίξει τα ασκιά του για να σαλπάρουν !  


Μα κάποιες φορές ο αέρας είναι πολύ επικίνδυνος . Γίνεται άνεμος δυνατός , ανεμοστρόβιλος .Τότε μπαίνουν σκουπιδάκια στα ματάκια μας , αντικείμενα πετάνε από εδώ κι από κει σαν ιπτάμενα χαλιά , δυσκολευόμαστε να περπατήσουμε , η ομπρέλα μας κλείνει , τα χαρτιά μας πετούν , το καπέλο μας φεύγει ... 


Όταν φυσά δυνατά πέφτουν τα φύλλα από τα δέντρα και στρώνεται παντού ένα πολύχρωμο χαλί κι οι μαμάδες τρέχουν στις αυλές και τα μπαλκόνια για να τα σκουπίσουν . Επίσης τα δέντρα λυγίζουν και κάποιες φορές ξεριζώνονται . Κι όταν φυσά η φωτιά δυστυχώς εξαπλώνεται περισσότερο κι όλοι ελπίζουν να κοπάσει ο αέρας για να μην καταστραφεί το δάσος από την πυρκαγιά  .


Είναι όμως πάντα ο αέρας που αναπνέουμε κατάλληλος ; Δυστυχώς  τα εργοστάσια , τα πολυάριθμα αυτοκίνητα και πολλά άλλα μολύνουν τον αέρα που αναπνέουμε !



Κι όταν φυσάει ... δε χάνουμε την ευκαιρία  να ασχοληθούμε με τον αέρα , να εκφράσουμε τις απορίες μας και τις απόψεις μας !






2 σχόλια:

  1. Οι δύτες έχουν στην πλάτη τους φιάλη με πεπιεσμένο αέρα και όχι οξυγόνο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Ευχαριστώ για την πληροφορία , Δήμητρα ! Ίσως θα έπρεπε να είναι πιο έγκυρες οι πηγές μου !!

    ΑπάντησηΔιαγραφή