Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 15 Αυγούστου 2011

Λίστες αναφοράς για τους καρπούς

Ζήση Ανθή : Εποπτικό και πληροφοριακό υλικό  για τους καρπούς στο νηπιαγωγείο . Εικόνες με τα δέντρα και τους καρπούς - πίνακες αναφοράς .

Οι καρποί και η διατροφική τους αξία στο νηπιαγωγείο 


Οι ξηροί καρποί (καρύδι , αμύγδαλο , φιστίκι , φουντούκι )είναι πλούσιοι σε πρωτεΐνες και υδατάνθρακες , καθώς και βιταμίνες (ασβέστιο , μαγνήσιο , φώσφορο , B1…). Προσφέρουν στον οργανισμό ενέργεια .



Τα καρύδια είναι οι καρποί της καρυδιάς . Οι καρποί της καρυδιάς είναι «δρύπες», με σφαιρικό σχήμα . Τα καρύδια όταν ωριμάσουν τινάζονται από την καρυδιά και μαζεύονται από το έδαφος .


Τα αμύγδαλα προέρχονται από την αμυγδαλιά .Οι καρποί της αμυγδαλιάς είναι «δρύπες». Η καταγωγή της είναι από τη Μικρά Ασία .Το εξωκάρπιο έχει χνούδι και όταν ωριμάσει ο καρπός πέφτει . Υπάρχουν αμύγδαλα γλυκά και πικρά(πικραμύγδαλο) .



Τα φιστίκια Αιγίνης ή κελυφωτά φιστίκια είναι ο καρπός της φιστικιάς , η οποία μπορεί να φτάσει τα 3- 4 μέτρα ύψος .Οι καρποί της είναι κι αυτοί « δρύπες» , καθώς έχουν κι αυτοί ξυλώδες περίβλημα .



Το φουντούκι είναι ο καρπός της φουντουκιάς .Ένα είδος φουντουκιάς είναι και  λεπτοκαρυά . Τα φουντούκια χρησιμοποιούνται ευρέως στις σοκολατοβιομηχανίες , στη ζαχαροπλαστική και την αρτοποιία .


Η καστανιά μας δίνει το κάστανο . Μέσα σε ένα αγκαθωτό περίβλημα (ζούνες) μπορούμε να βρούμε 2- 3 καρπούς με καφέ φλοιό .Τα κάστανα τρώγονται ψητά ή βραστά και  χρησιμοποιούνται στη ζαχαροπλαστική (τούρτα κάστανου) και στη μαγειρική . Η καστανιά καλλιεργείται σε ορεινές περιοχές . Από την ύπαρξη πολλών τέτοιων δέντρων πήραν το όνομά τους και πολλά χωριά της Ελλάδας .( Τοπωνύμια : Καστανιά Ημαθίας , Τρικάλων , Ευρυτανίας  , Άρτας …)


Η βελανιδιά , ένα ψηλό και αιωνόβιο δέντρο , χαρίζει το βελανίδι , αγαπημένη τροφή για τα σκιουράκια , αλλά και για άλλα ζώα .


Οι καρποί των δέντρων αυτών τρώγονται ως ξηροί καρποί ,ωμοί , αλατισμένοι ή ψημένοι . Χρησιμοποιούνται επίσης και στη ζαχαροπλαστική , δίνοντας μια ξεχωριστή εμφάνιση και γεύση στα γλυκά μας (πάστα αμυγδάλου , καρυδόπιτα , κουραμπιέδες , μελομακάρονα …) . Χρησιμοποιούνται ακόμη και στη μαγειρική (όπως το κάστανο για τη γέμιση της γαλοπούλας ).


Είναι πολύ σημαντικό να δοκιμάσουν τα νήπια και τους ξηρούς καρπούς . Αν όμως έχουν κάποια αλλεργία σε κάποιον από αυτούς οι νηπιαγωγοί θα πρέπει να είναι ενήμεροι , για να αποφευχθεί κάποιο δυσάρεστο συμβάν στο νηπιαγωγείο !

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου