Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Δευτέρα 8 Αυγούστου 2011

Η ανακύκλωση στο νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή : Η ανακύκλωση μέσα σε πίνακες αναφοράς - εποπτικό υλικό για το νηπιαγωγείο .

Λίστες αναφοράς για την ανακύκλωση 


Η ανακύκλωση αποτελεί ένα θέμα με το οποίο μπορούμε να ασχοληθούμε στο νηπιαγωγείο . Ξεκινώντας από την υπερβολική χρήση χαρτιού , μπορούμε να αρχίσουμε τη συζήτηση για το θέμα .
Τι ανακυκλώνουμε ; Ανακυκλώνουμε χαρτί , γυαλί ,πλαστικό , αλουμίνιο , ηλεκτρικές συσκευές και κινητά τηλέφωνα και μπαταρίες .



Μπαίνουν όλα στους μπλε κάδους ανακύκλωσης , είναι μια εύλογη απορία των παιδιών . 


Ορισμένα αντικείμενα συλλέγονται σε καταστήματα , όπως η ανακύκλωση ηλεκτρικών συσκευών και κινητών τηλεφώνων . Ακόμη , οι μπαταρίες τοποθετούνται σε διαφορετικούς κάδους ανακύκλωσης . Υπάρχουν και σε σχολεία , καθώς τα μικρά παιδιά έχουν αρκετά παιχνίδια  που χρειάζονται μπαταρίες .


Ανακυκλώνουμε το χαρτί . Μα ποιο χαρτί  ; Αναρωτιούνται τα παιδιά του νηπιαγωγείου . Χαρτί , οι τσαλακωμένες ζωγραφιές των παιδιών , άδειες συσκευασίες από γάλα , χυμό , χαρτομάντιλα , χαρτόνια , ρολά από χαρτί κουζίνας και υγείας , εφημερίδες , περιοδικά , διαφημιστικά φυλλάδια , χαρτοσακούλες , χαρτοκιβώτια , φάκελοι αλληλογραφίας , βιβλία και τετράδια που έχουμε αφαιρέσει το πλαστικοποιημένο εξώφυλλο και τόσα άλλα .



Ανακυκλώνουμε γυαλί . Ανακυκλώνουμε γυάλινα ποτήρια , μπουκάλια , χωρίς τους φελλούς και τα μεταλλικά καπάκια , κανάτες  , γυάλες , διακοσμητικά που δε χρειαζόμαστε πια ...



Ανακύκλωση αλουμινίου . Κουτάκια από αναψυκτικά , ταψάκια , εξαρτήματα αλουμινίου , κονσερβοκούτια ...



Ανακύκλωση πλαστικού . Λεκάνες πλαστικές , γάντια πλαστικά , άδειες συσκευασίες από καθαριστικά , σαμπουάν ,αφρόλουτρα , κρέμες , αντηλιακό , παιδικά παιχνίδια , το παλιό πιατάκι του μωρού , μαζί με μπιμπερό και την πιπίλα , πλαστικά ποτήρια , σακούλες , συσκευασίες τροφίμων ...



Όσο για το νηπιαγωγείο μπορούμε να συλλέγουμε σε διαφορετικούς κάδους τα αντικείμενα που είναι από διαφορετικό υλικό . Και φυσικά καλό είναι να μάθουμε και το τραγούδι της ανακύκλωσης της Αγγελικής Καψάσκη .


Μην πετάξεις τα χαρτιά , 
μην πετάξεις τα κουτιά !
Ρίξτα μες στο καλαθάκι , 
εκεί πέρα στη γωνιά .

Πέτα κι εσύ , πετώ κι εγώ 
στο καλαθάκι το μικρό , 
πέτα κι εσύ , πετώ κι εγώ , 
κάνουμε όλοι μας καλό !

Ανακύκλωση το λένε 
κι από τ' άχρηστα όλα αυτά 
θε να γίνουνε βιβλία 
κι άλλα χρήσιμα πολλά .

Είναι ζήτημα αρχής , 
είναι ζήτημα ζωής , 
μάθε το κι εσύ παιδάκι , 
πέτα το στο καλαθάκι .



1 σχόλιο: