Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τρίτη 2 Αυγούστου 2011

Φύλλα εργασίας για τη φωνολογική ευαισθητοποίηση των νηπίων

Ζήση Ανθή :Φύλλα εργασίας  για τη γλώσσα στο νηπιαγωγείο .

Φύλλα εργασίας για φωνολογική ευαισθητοποίηση των νηπίων . 


Στο νηπιαγωγείο πολλές φορές κάνουμε γλωσσικές δραστηριότητες , οι οποίες έχουν ως απώτερο σκοπό να βοηθήσουν τα νήπια να αποκτήσουν φωνολογική ενημερότητα . Τα παιχνίδια αυτά γίνονται κατά κύριο λόγο προφορικά , αλλά μπορεί να χρησιμοποιηθεί και κατάλληλο εποπτικό υλικό , όπως οι 70 καρτέλες που έχω δημοσιεύσει ήδη και μπορείτε να τις δείτε , πατώντας το σύνδεσμο :

Επίσης , αφού τα νήπια παίξουν και με τις καρτέλες , μπορούν να ασχοληθούν με τα παρακάτω φύλλα εργασίας .
Φύλλο εργασίας στο οποίο τα νήπια καλούνται να βρουν ζευγαράκια λέξεων , χωρίς να αναγράφεται η λέξη από κάτω .
Τα ζευγαράκια λέξεων που δημιουργούνται είναι : σαλιγκάρι - φεγγάρι , πεταλούδα - αρκούδα , καμήλα - μήλα , γυάλα - γάλα .


Φύλλο εργασίας με εικόνες θαλασσινές στη μια στήλη , τις οποίες καλούνται να ταιριάξουν με τις λέξεις της άλλης στήλης , που ακούγονται ίδια στο τέλος . Σε αυτό το φύλλο εργασίας αναγράφεται και η λεξούλα από κάτω .
Τα ζευγαράκια λέξεων που μπορούν να βρουν τα νήπια είναι γλάρος - φάρος , χταπόδι - ρόδι , δελφίνι - μανταρίνι , ψάρι - λιοντάρι .

Προτιμώ να μη γράφω συνήθως τη λέξη , για να σκέφτονται τα ίδια τα παιδιά πως ακούγεται η κάθε λέξη , παρά να βλέπουν την κατάληξη ήδη γραμμένη , γιατί τότε δεν είναι εμφανές αν έχουν φωνολογική ενημερότητα .

Φύλλο εργασίας στο οποίο υπάρχει μια εικόνα που δεν ακούγεται ίδια στο τέλος , αν τη φωνάξουμε δυνατά . Βρες τον παρείσακτο .
Αυτό πρέπει να γίνει πρώτα στην παρεούλα . 
Σε κάθε σειρά υπάρχει κάτι που δεν ταιριάζει . 
βελανίδι - κατσαβίδι - παγόνι 
λουλούδι - δέντρο - τραγούδι 
ακρίδα - γάτα - γίδα 


Φύλλο εργασίας με τις λέξεις που τελειώνουν σε - άρι . Ανάμεσά στις εικόνες υπάρχουν και λέξεις που δεν τελειώνουν σε -άρι , όπως ο φάρος , η πασχαλίτσα , οι νερομπογιές .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου