Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Σάββατο 16 Ιουλίου 2011

Λίστες αναφοράς για τα νυκτόβια ζώα

Ζήση Ανθή :Εποπτικό υλικό - λίστες αναφοράς και πληροφοριακό υλικό  για τα  νυκτόβια ζώα   στο νηπιαγωγείο .

Τα νυκτόβια ζώα στο νηπιαγωγείο


Υπάρχουν πολλά ζώα που αναζητούν την τροφή τους τη νύχτα και κοιμούνται την ημέρα . Ανάμεσα στα πιο γνωστά είναι η νυχτερίδα , η κουκουβάγια , ο μπούφος , ο γκιώνης , το ρακούν , η πυγολαμπίδα , ο γυμνοσάλιαγκας . 


Τα νήπια ήδη γνωρίζουν κάποια από αυτά είτε γιατί έτυχε να τα ακούσουν κάποιο βράδυ (όπως το  τραγούδι του γκιώνη , που μοιάζει να φωνάζει διαρκώς το όνομα Αντώνη) είτε για τι έτυχε να τα δουν (άλλα στην αυλή του σπιτιού τους στο χωριό , όπως ο γυμνοσάλιαγκας ή άλλα σε κάποια φάρμα ζώων , όπως το ρακούν ).Επίσης , μπορεί να έχουν ακούσει μαρτυρίες παππούδων , που τους έχουν πει πως μπήκε νυφίτσα ή αλεπού στο κοτέτσι τους .



Γνωρίζοντας όμως κάποια ζώα που κυνηγούν το βράδυ τα νήπια αναζητούν να εμπλουτίσουν τους γνωστικούς τους ορίζοντες και πέρα από αυτά .
Έτσι , αναζητώντας στο διαδίκτυο και σε βιβλία βρήκαμε ζώα με περίεργα μεγάλα μάτια , τα οποία βλέπουν καλύτερα στο σκοτάδι .Τέτοια είναι ο πίθηκος aye aye της Μαδαγασκάρης και ο κοκκινομάτης δενδρόβιος βάτραχος ( Red-Eyed Tree Frog ), που ζει στα τροπικά δάση της κεντρικής και βόρειας Αμερικής .



Άλλα νυκτόβια ζώα κυνηγούν καλύτερα το βράδυ , είτε μέσα στη θάλασσα είτε στα δάση και τους αγρούς . Ο καρχαρίας προτιμά να κυνηγά κοντά στους υφάλους τη νύχτα . Το ίδιο και το γατόψαρο .



Άλλα ζώα αναζητούν την τροφή τους τη νύχτα γιατί έτσι πιστεύουν ότι προστατεύονται καλύτερα από τους εχθρούς τους , όπως τα ποντίκια . Δε γνωρίζουν όμως ότι και η όραση της γάτας προσαρμόζεται όταν νυχτώνει .



Πολλά τρωκτικά είναι νυκτόβια , τα οποία έχουν αναπτυγμένη της αίσθηση της όρασης .






Ορισμένα ζώα , όπως τα ζώα της ερήμου , κυνηγούν μόνο το βράδυ, γιατί την ημέρα έχει υψηλή θερμοκρασία , για να προστατευτούν από την απώλεια πολύτιμου νερού κατά τη διάρκεια μιας θερμής και ξηρής ημέρας .  Η αλεπού φενέκ κυνηγά το βράδυ .




Ακόμη το βράδυ πετούν πολλά έντομα , όπως η πυγολαμπίδα που λαμπυρίζει μέσα στο σκοτάδι , ο γρύλος και πολλά άλλα τα οποία γίνονται τροφή για τη νυχτερίδα και τα πουλιά που κυνηγούν τη νύχτα . 



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου