Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Οι ημέρες της εβδομάδας της Θέτις Χορτιάτη

Ζήση Ανθή : Εποπτικό υλικό για τις ημέρες της εβδομάδας στο νηπιαγωγείο .


Οι ημέρες της εβδομάδας


Σήμερα Δευτέρα
ας πούμε καλημέρα ,
αύριο είναι Τρίτη
θα ψάξω μες στο σπίτι
να βρω κανένα χάρτη ,
τον μελετώ Τετάρτη .
Πέμπτη θ’ αποφασίσω
και θα προγραμματίσω .
Παρασκευή στο δρόμο
κι ο σάκος μου στον ώμο,
Σάββατο πια δικός μου
γη κι ουρανός του κόσμου ,
την Κυριακή πίσω ξανά
σβούρα ο καιρός πίσω γυρνά
και πάλι τη Δευτέρα
θα πούμε καλημέρα ,
καινούρια εβδομάδα
πιο φρέσκια η λιακάδα
όμως και με συννεφιά ,
έξω η κακοκεφιά .

Θέτις Χορτιάτη


Το ποίημα της Θέτις Χορτιάτη βοηθάει τα νήπια να μάθουν τις ημέρες της εβδομάδας . Μπορούν να το απομνημνεύσουν , να "διαβάσουν"  το εικονόλεξο ...
Τα νήπια εκτός από το εικονόλεξο , μπορούν να εντοπίσουν στο  ποιηματάκι τις ημέρες της εβδομάδας και να τις κυκλώσουν (φύλλο εργασίας ).


Ακόμη , μπορούν να παίξουν με καρτέλες στις οποίες θα έχουμε γραμμένες τα ονόματα των ημερών . Επέλεξα να γράψω τις λέξεις μέσα στο ίδιο φόντο κι όχι μέσα σε διαφορετικά χρώματα , για να μη γίνει η επιλογή της ημέρας με βάση το χρώμα . (Αυτές τις καρτέλες μπορείτε να τις χρησιμοποιήσετε και για το καθημερινό ημερολόγιο στο νηπιαγωγείο .)



 Βέβαια , και σ' αυτή την περίπτωση , τα νήπια είναι δυνατό να μπερδεύουν τις ημέρες που έχουν το ίδιο αρχικό γραμματάκι . 
Το αρχικό γράμμα αποτελεί το βασικό κριτήριο της επιλογής τους . Ένα ακόμη κριτήριο   αποτελεί οπωσδήποτε και το μέγεθος της λέξης . 
Για παράδειγμα , αναγνωρίζουν ότι η Τρίτη είναι μικρότερη λέξη από την Τετάρτη κι ότι η Παρασκευή είναι μεγαλύτερη από όλες .
Καλό  είναι πάντα να υπάρχει ένας πίνακας αναφοράς με όλες τις ημέρες της εβδομάδας , τον οποίο μπορούν να βλέπουν και να συμβουλεύονται τα νήπια .



Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου