Αναζήτηση αυτού του ιστολογίου

Κυριακή 26 Ιουνίου 2011

Η Ελλάδα και τα προϊόντα της - λίστες αναφοράς για το νηπιαγωγείο

Ζήση Ανθή : Εποπτικό υλικό  για το νηπιαγωγείο- γνωριμία με την Ελλάδα  .

Γνωριμία με την Ελλάδα και τα προϊόντα της 


ΕΛΛΑΔΑ  
Δε χορταίνω να βλέπω τον ήλιο
που το φώς του σκορπάει στην πλάση
δε χορταίνω να βλέπω τους κάμπους
τα βουνά τις πλαγιές και τα δάση.
 
Δε χορταίνω να βλέπω τα δέντρα
τις πηγές τη μικρή μας πλατεία
δε χορταίνω να ζω ν' αναπνέω
στην ωραία αυτή Πολιτεία.
 
Δε χορταίνω να βλέπω ακρογιάλια
και πανώρια νησιά στην αράδα
δε χορταίνω να βλέπω εσένα
ω! Πατρίδα Ελλάδα, Ελλάδα!


Τα νήπια μπορούν να εξιστορήσουν πολλά από τις προσωπικές τους εμπειρίες είτε από τις καλοκαιρινές διακοπές είτε από κάποιες εκδρομές και επισκέψεις που έχουν πραγματοποιήσει με την οικογένειά τους . Μπορούν επίσης ,να μιλήσουν για την επίσκεψή τους σε κάποιο μουσείο , κάποιο αρχαιολογικό χώρο , μια βυζαντινή εκκλησία κ.ά . Μπορούν να φέρουν μαζί τους και φωτογραφικό υλικό από τις επισκέψεις .


Επίσης , αν πρόκειται για ολοήμερο νηπιαγωγείο , η νηπιαγωγός μπορεί να ζητήσει από τους γονείς να μαγειρέψουν μια μέρα μόνο παραδοσιακά ελληνικά προϊόντα , όπως φασολάδα , μουσακά , να φτιάξουμε όλοι μαζί μια παραδοσιακή χωριάτικη σαλάτα και να στρώσουμε έτσι το παραδοσιακό ελληνικό τραπέζι στο νηπιαγωγείο .  Κι έπειτα να ακολουθήσει ένα παραδοσιακό γλέντι , με παραδοσιακή μουσική και τραγούδια από όλους τους τόπους της Ελλάδας ! 


Η βιωματική αυτή δραστηριότητα θα μείνει ανεξίτηλη στο μικρό μυαλουδάκι ενός παιδιού προσχολικής ηλικίας .


Η Ελλάδα είναι μια χώρα με απέραντο γαλάζιο σε ουρανό και θάλασσα , όμορφα ακρογιάλια ,νησιά ,  βουνά , ποτάμια , λίμνες ... 
Είναι μια χώρα γνωστή από την αρχαιότητα για τον πολιτισμό της . Μια χώρα με πλούσια ιστορία , καθώς αποτέλεσε το μήλο της έριδος για πολλά κράτη , λόγω της γεωγραφικής της θέσης .


Κι επειδή στα νηπιαγωγεία σπάνια υπάρχει αμιγής ελληνικός πληθυσμός , καλό είναι η νηπιαγωγός να κάνει κάποιο αφιέρωμα και στους άλλους λαούς , καλώντας τους γονείς των παιδιών στο σχολείο .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου